
Hujung minggu ini saya cadang nak experiment dengan lapisan mocha dan vanilla. Kalau tak percaya cuba try.pasti akan suka. Resipi ini akan jadi pilihan saya.tetapi pentingya tepung yang digunakan untuk resipi ini ialah sponge mix flour.saya tak jumpa pun tepung ini jadi saya guna tepung "optima".memang hebat tidak perlu gula sudah cukup manis. Yang paling saya suka cara membuatnya memang mudah dan sekarang rasanya saya tidak akan menggunakan resipi lain lagi. Kek ini lebih hebat dari kek yang saya buat untuk Ayu dan Eyba.Ĭukup lembut, gebu dan terasa orangenya. Biasanya birthday kek kalau buat kat rumah pasti akan bertahan dua hari tapi kali ini habis dalam hari yang sama. Masyallah.hasilnya memang memberangksang sekali.mudah dan sedap. Jadi saya guna pakai resipi dari majalah saji ini. Tapi entah macam mana saya terpandang resipi di majalah Saji keluaran April 2012, dan kebetulan hari ulang tahun bapa anak-anak ini pada 17 hb April baru ini saya bertanyakan apa yang hendak dibuat.kata Myraz teringin hendak makan kek span orange macam di kedai punya. maklumlah, bak kata Ummi, kalau resepi dari majalah tu, paham-paham ajelah.Selalunya kalau bab-bab kek sponge ni.memang selalu mengecewakan saya.cukup takut hendak membuatnya.kek macam ini banyak juga ragamnya lebih-lebih lagi bila resipinya memerlukan kita asingkan putih telur dan kuning telur.bab ni memang saya selalu fail. Mi, kalau nak buat roti tu, adjust la mana-mana yang patut ye. amik bebaik ye, jangan tumpah, nanti melecur lak. Akak tak rajin buat roti sebab akak banyak projek lain. Makan bun dengan hot cocoa yang masih berasap tu! hahaha kopi mama tu kan, sentiasa berasap tau. Habis semua benda can turn to something that we've never thought possible! I am not that creative, just terror copying aje. Nowadays people are just getting more creative each day. Thanks for your kind words Love and thanks for the card ya. Mama sekarang ni, dah kunci nafsu membeli sehinggalah rumah ni dah kurang barang ataupun sampah sarap! Hahaha. bukan simpan, tapi asyik dok sumbat je, tak tahu yang tersumbat sampah sarap sekali! Hahaha. Egg wash the top and bake in a preheated oven at 180 c for 25 minutes. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.Ħ. Once the dough is just combined, add in C and butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. Top it with flour, sugar, bread improver, yeast and milk powder.ģ. Pour ingredient B into the bread maker pan. Egg wash the top and bake in a preheated oven at 180 c for 15 minutes.ġ. Add in C and continue kneading till soft and smooth.Ĥ. Combine all ingredients in A then pour in ingredient B. If I had used the Water Roux, the result would be better, I think.ġ. More sugar should be added as the bun is slightly tasteless unless you manage to get a sweet dragon fruit to use in this recipe.ģ. I used more than 250g all purpose flour as I don't have bread flour.Ģ. 75g dragon fruit (red color) ~ finely dicedġ.
